Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Pizza z młodą kapustą, kaszą gryczaną, oscypkiem

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 900 g mąki
  • 500 ml wody
  • 200 g oscypka
  • 15 g soli
  • 25 g drożdży
  • 6 polskich pomidorów
  • 1 główka młodej kapusty
  • 250 g kaszy gryczanej
  • 6 młodych ziemniaków
  • 100 g kiełbasy krakowskiej suchej w plastrach
  • 1 cebula dymka
  • 100 g pieczarek

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Z mąki, wody, drożdży, soli przygotowujemy ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.

Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy kapustę poszatkowaną, dusimy do miękkości. Dodajemy na koniec pomidory i koperek. Doprawiamy bardzo solidnie pieprzem czarnym solą i kminkiem mielonym.

Kaszę gotujemy krótko w wodzie i łączymy z tartym oscypkiem. Ziemniaki kroimy w plastry i gotujemy w wodzie.

Ciasto rozkładamy, na wierzch układamy kaszę, przykrywamy kapustą, plasterkami kiełbasy krakowskiej i plasterkami ziemniaków. Skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.