Zupa
Z młodej włoszczyzny przygotowujemy bulion, ogórki przesmażamy na maśle i dodajemy do miękkiej włoszczyzny. Jeszcze tylko śmietana, chrzan i duża ilość koperku.
Pasztet
2 szklanki kaszy gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i na koniec wątróbkę.
W maszynce do mielenia mięsa mielimy wątrobę, cebulę , pieczarki, możemy też zmielić warzywa lub zetrzeć na drobnej tarce.
W misce mieszamy razem ugotowaną kaszę, szklankę kaszy suchej, wszystko co zmieliliśmy w maszynce, jajka, dodajemy przyprawy. Tych ostatnich odważnie, pamiętajmy, że smak powinien być mocny i zdecydowany.
Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszek posmarowanych olejem i posypanych bułką. Wstawiamy do pieczenia na temp. 160 stopni na około 40 minut. Pasztet świetnie smakuje na zimno, ale również na ciepło podany z patelni do mięs w sosie.