Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Zupa z ogórków małosolnych z pasztetem z kaszy jęczmiennej

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Zupa

  • 500 g ogórków małosolnych
  • 1 opakowanie młodej włoszczyzny
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 łyżka chrzanu
  • 3 pęczki koperku

Pasztet

  • 3 szklanki kaszy jęczmiennej
  • 2 marchwie
  • 4 jajka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 150 g pieczarek
  • 100 g wątróbki drobiowej
  • 2 cebule
  • kminek
  • cząber
  • kolendra mielona
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny
  • sól

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Zupa

Z młodej włoszczyzny przygotowujemy bulion, ogórki przesmażamy na maśle i dodajemy do miękkiej włoszczyzny. Jeszcze tylko śmietana, chrzan i duża ilość koperku.

Pasztet

2 szklanki kaszy gotujemy na miękko w osolonej wodzie. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki i na koniec wątróbkę.

W maszynce do mielenia mięsa mielimy wątrobę, cebulę , pieczarki, możemy też zmielić warzywa lub zetrzeć na drobnej tarce.

W misce mieszamy razem  ugotowaną kaszę, szklankę kaszy suchej, wszystko co zmieliliśmy w maszynce, jajka, dodajemy przyprawy. Tych ostatnich odważnie, pamiętajmy, że smak powinien być mocny i zdecydowany.

Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszek posmarowanych olejem i posypanych bułką. Wstawiamy do pieczenia na temp. 160 stopni na około 40 minut. Pasztet świetnie smakuje na zimno, ale również na ciepło podany z patelni do mięs w sosie.

 

 

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.