Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Qmam kasze

Owocowa sałata – zobacz jak pięknie arbuz tańczy z natką pietruszki i jęczminną

Autor: Qmam Kasze

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1/2 małego arbuza
  • 3 słodkie nektarynki
  • garść poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta pieprzu (opcjonalnie)
  • solidna łyżka miodu akacjowego
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki słodkiego oleju (migdałowy, słonecznikowy tłoczony na zimno albo dobry rzepakowy)
  • 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej drobnej

Autor: Qmam Kasze

Wykonanie

Kaszę jęczmienną przepłukuję na gęstym sicie, podprażam w rondelku i gotuję w proporcji 1:2 aż wchłonie niemalże całą wodę. Odstawiam na bok rondel.

Czosnek obieram, szatkuję i rozcieram na drewnianej desce z solą.

Arbuza wykrawam z zielonej skórki i kroję na kawałki. Nektarynki obieram bardzo dokładnie, usuwając z nich możliwie jak najwięcej białej skórki i rozdzielam na cząstki.

W kubeczku mieszam miód, olej, pieprz, czosnek i sok z cytryny.

W misce mieszam kaszę z owocami, zalewam mieszanką miodu z olejem i zasypuję poszatkowaną natką pietruszki. Serwuję z niewielkim kawałkiem cytryny żeby przypomnieć sobie słońce.


Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”