Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Migdałowe ciasto z kaszy manny z galaretką i porzeczkami

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

na blaszkę 30x20cm:

  • 100g herbatników
  • pół szkl kaszy manny
  • pół szkl cukru
  • pół litra mleka
  • aromat migdałowy
  • 100g masła
  • galaretka czerwona
  • porzeczki

Autor: Dorota

Wykonanie

W rondelku zagotowujemy mleko z masłem, cukrem i aromatem migdałowym.

Kiedy mleko zacznie się gotować, cienką strużką wsypujemy kasze mannę, cały czas mieszamy. Gotujemy kilka minut, mieszając aż masa stanie się gęsta.

Gorącą masę przekładamy na herbatniki, wyrównujemy i zostawiamy do ostygnięcia.

W tym czasie galaretkę rozpuszczamy w 400ml wrzątku, studzimy.

Na wierzchu ciasta układamy porzeczki, które zalewamy tężejąca galaretką.

Ciasto zostawiamy na 2 godziny w lodówce.