Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Regionalne przepisy Pawła Ochmana

Łódzka fifka

Autor: Paweł Ochman

Kasza w diecie dzieci

Składniki

– 40 g kaszy manny
– ¼ bulwy selera (około 150 g)
– 1 korzeń pietruszki (około 150 g)
– 2 marchewki (około 250 g)
– 1 cebulka dymka ze szczypiorem
– 3 łyżki drobno posiekanego koperku
– 3 łyżki oleju do smażenia
– 1 litr wody
– sól i pieprz

Autor: Paweł Ochman

Wykonanie

Przedwojenna zupa łódzkich robotników i tkaczek. Była tak cienka i rzadka, że można było ją wciągnąć fifką do papierosów. To oczywiście wersja bardzo uboga. W tej bardziej „bogatej” dodawano więcej marchwi, pietruszki czy selera. Obowiązkowym składnikiem była kasza manna, która zagęszczała zupę. Fifka, pomimo swojej prostoty w wykonaniu i ubogiego składu, jest pyszną i delikatna zupą.

– selera, marchew, pietruszkę i dymkę pokroić w drobną kostkę. Dodać do garnka wraz z olejem i podsmażyć na średnim ogniu przez kilka minut
– dodać wodę, sól do smaku. Gotować 30 minut
– dodać kaszę i koperek. Dokładnie wymieszać. Gotować jeszcze 5 minut. Doprawić solą i pieprzem