Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Inne kasze

    Kostka z kaszy kukurydzianej do zup

    Autor: Dorota

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 0,5 szklanki kaszy kukurydzianej
    • 1 łyżeczka masła lub oleju (można użyć też oleju aromatyzowanego, np. ziołowego)
    • sól

    Do kaszy można dodać też różne dodatki: posiekane świeże zioła, np. natkę pietruszki, koperek, bazylię, łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego, pestki słonecznika czy dyni.

    Autor: Dorota

    Wykonanie

    Kaszę wsypujemy do garnka, solimy, dodajemy masło i ewentualnie dodatki w postaci ziaren czy ziół.

    Zalewamy 1,5 szklanki wrzątku. Gotujemy na niedużym ogniu aż kasza zgęstnieje i wchłonie płyn.

    Kaszę wylewamy na półmisek wyłożony folią spożywczą, równo rozsmarowujemy,  pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

    Kroimy w kawałki i podajemy z czystymi zupami: rosołem, grzybową, pomidorową, koperkową itd.