Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Kostka z kaszy kukurydzianej do zup

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 0,5 szklanki kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżeczka masła lub oleju (można użyć też oleju aromatyzowanego, np. ziołowego)
  • sól

Do kaszy można dodać też różne dodatki: posiekane świeże zioła, np. natkę pietruszki, koperek, bazylię, łyżeczkę zmielonego siemienia lnianego, pestki słonecznika czy dyni.

Autor: Dorota

Wykonanie

Kaszę wsypujemy do garnka, solimy, dodajemy masło i ewentualnie dodatki w postaci ziaren czy ziół.

Zalewamy 1,5 szklanki wrzątku. Gotujemy na niedużym ogniu aż kasza zgęstnieje i wchłonie płyn.

Kaszę wylewamy na półmisek wyłożony folią spożywczą, równo rozsmarowujemy,  pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

Kroimy w kawałki i podajemy z czystymi zupami: rosołem, grzybową, pomidorową, koperkową itd.