Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Inne kasze

    Kokosowy pudding z kaszy owsianej

    Autor: Lubie Kasze

    Wszyscy dobrze znamy płatki owsiane. Z rozpoznawalnością kaszy owsianej jest nieco gorzej.  Pora to zmienić!  Kasza ma bowiem przewagę nad płatkami, ze względu na to, że jest mniej przetworzona. Przez bogactwo błonnika i składników mineralnych zasługuje na chwilę uwagi. Nadaje się zarówno na słono, jak i na słodko. W kokosowym puddingu sprawdziła się rewelacyjnie!

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    na 2 pucharki:

    • 1 szklanka mleka kokosowego
    • ¾ szklanki mleka
    • 5 łyżek kaszy owsianej
    • 1 łyżka cukru trzcinowego
    • 1 łyżka likieru kokosowego (opcjonalnie)
    • 1 łyżeczka oleju kokosowego
    • Szczypta soli
    • ½ szklanki dżemu z czarnej porzeczki

    Autor: Lubie Kasze

    Wykonanie

    W garnku zagotować mleko i mleko kokosowe. Dodać szczyptę soli i cukier trzcinowy, wsypać kaszę. Mieszając, gotować przez około 20-30 minut, aż kasza wchłonie większość mleka i będzie miękka. Pod koniec gotowania dodać łyżeczkę oleju kokosowego i likier kokosowy, według uznania. Garnek z kaszą zestawić z ognia, przykryć pokrywą i pozostawić do ostygnięcia. Przy użyciu blendera ręcznego zmiksować kaszę na gładką masę.

    Tak przygotowany pudding przełożyć do pucharków, zostawiając po łyżce masy na wierzch. Udekorować dżemem, przykryć resztą kaszy i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić lub podawać od razu.

    WSKAZÓWKA: Jeśli kasza w czasie gotowania szybko wchłonie płyn, dolejmy nieco więcej mleka, by się nie przypaliła. Z kolei jeżeli nie posiadamy blendera, możemy podać pudding w podstawowej postaci, bez dodatkowego rozdrabniania kaszy.


    Przepis Anety, autorki bloga Planeta Smaku