Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Ciasto marchewkowe z kremem z kaszy manny

Autor: Lubie Kasze

Kasza manna stereotypowo postrzegana jest jako produkt spożywczy dobry dla dzieci. Dlatego przeważa głównie w ich jadłospisie. Jednak jej właściwości są nieocenione również dla dorosłych.

Kasza manna jest prosta w przygotowaniu i daje szeroką gamę zastosowań kulinarnych. Nawet nasi przodkowie chętnie po nią sięgali gdyż szybko zaspokaja głód a jej wartości odżywcze mogą konkurować z ziemniakami lub ryżem. Dziś prezentuje się w pysznym, lekko korzennym cieście marchewkowym.

Taki deser to idealna propozycja na „coś słodkiego” zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Składniki ciasto:

  • 200 ml oleju
  • 4 jajka
  • 200 g brązowego cukru
  • 320 g mąki
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 400 g marchewki
  • 80 g marcepanu
  • szczypta soli

Składniki krem:

  • 2 szklanki mleka
  • 8 łyżeczek kaszy manny
  • 150 g masła
  • 60 g drobnego cukru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • skórka otarta z jednej małej cytryny

Składniki dekoracja:

  • 40 g marcepanu
  • czerwony barwnik spożywczy
  • zielony barwnik spożywczy

Autor: Lubie Kasze

Wykonanie

Jajka ucieramy z cukrem, gdy ten się rozpuści dodajemy olej. Gdy składniki się połączą przesiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą cały czas ucierając. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy ją do ciasta. Na końcu dodajemy rozdrobniony marcepan. Tortownicę (o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.

Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 160 stopni przez 75 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto na kratce do całkowitego wystudzenia. Kaszę manę gotujemy z mlekiem i cukrem. Gdy zgęstnieje odstawiamy ją do wystudzenia. Garnek warto przykryć folią aluminiową aby nie zrobił się kożuch.

Gdy kasza wystygnie rozdrabniamy ją za pomocą miksera, ucieramy ją stopniowo dodając masło oraz mleko w proszku, na koniec dodajemy otartą skórkę ze sparzonej cytryny. Ciasto kroimy na pół, na pierwszą warstwę ciasta wykładamy ¾ kremu. Przykrywamy wierzchnią warstwą ciasta, na którą wykładamy resztę kremu.

Dekorujemy ulepionymi z marcepanu mini marchewkami pomalowanymi barwnikami spożywczymi.

Smacznego 🙂


Przepis Eweliny, autorki bloga Appetite for life