Jajka ucieramy z cukrem, gdy ten się rozpuści dodajemy olej. Gdy składniki się połączą przesiewamy stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i solą cały czas ucierając. Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki, dodajemy ją do ciasta. Na końcu dodajemy rozdrobniony marcepan. Tortownicę (o średnicy 22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią ciasto.
Pieczemy w piecyku rozgrzanym do 160 stopni przez 75 minut. Po upieczeniu pozostawić ciasto na kratce do całkowitego wystudzenia. Kaszę manę gotujemy z mlekiem i cukrem. Gdy zgęstnieje odstawiamy ją do wystudzenia. Garnek warto przykryć folią aluminiową aby nie zrobił się kożuch.
Gdy kasza wystygnie rozdrabniamy ją za pomocą miksera, ucieramy ją stopniowo dodając masło oraz mleko w proszku, na koniec dodajemy otartą skórkę ze sparzonej cytryny. Ciasto kroimy na pół, na pierwszą warstwę ciasta wykładamy ¾ kremu. Przykrywamy wierzchnią warstwą ciasta, na którą wykładamy resztę kremu.
Dekorujemy ulepionymi z marcepanu mini marchewkami pomalowanymi barwnikami spożywczymi.
Smacznego 🙂
Przepis Eweliny, autorki bloga Appetite for life