Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Andrzejem Polanem

    Jesienne chilli con carne – czyli mięso dla faceta z pasztetem z kaszy jęczmiennej

    Autor: Andrzej Polan

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • Mięso mielone wołowe 1000 g
    • Fasola czerwona 300 g
    • Cieciorka 300 g
    • Papryka chilli 3 szt.
    • Papryka czerwona 4 szt.
    • Cukinia 1 szt.
    • Dynia 200 g
    • Seler naciowy 1 szt.
    • Marchewka 2 szt.
    • Cebula 2 szt.
    • Czosnek 3 ząbki
    • Pomidory polskie 1 kg
    • Kmin rzymski, pieprz, sól, papryka w proszku, oregano,
    • Świeża kolendra, natka pietruszki, koperek
    • Bulion
    • Olej do smażenia

    Pasztet z kaszy jęczmiennej

    • Kasza jęczmienna 3 szkl
    • Marchew 2 szt.
    • Jajka 4 szt.
    • Pietruszka 1 szt.
    • Seler mały 1 szt.
    • Pieczarki 150 g
    • Cebula 2 szt.
    • Kminek, cząber, kolendra mielona, gałka muszkatołowa,
    • Czarny pieprz, sól

    Autor: Andrzej Polan

    Wykonanie

    Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojoną marchewkę, seler naciowy, chilli, kmin rzymski, oregano. Dokładamy jeszcze paprykę, pokrojone pomidory i  przedłużamy czas gotowania o kolejne 15 minut.

    Dodajemy wołowinę mieloną, a następnie bulion. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pieczoną dynię. Gotujemy około 20 minut. Na koniec dokładamy fasolę, cieciorkę.

    Pasztet z kaszy jęczmiennej

    2 szklanki kaszy gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki. W maszynce do mielenia mięsa mielimy cebulę, pieczarki, możemy też zmielić warzywa lub zetrzeć na drobnej tarce, ale po co się męczyć.

    W misce mieszamy kaszę ugotowaną razem ze szklanką kaszy suchej, dodajemy wszystko to,  co zmieliliśmy w maszynce, jajka i przyprawiamy. Sporo doprawiamy – pamiętajmy, że smak powinien być mocny i zdecydowany. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszek wcześniej posmarowanych olejem i posypanych bułką.

    Wstawiamy do pieczenia na temp. 160 stopni na około 40 minut. Pasztet świetnie smakuje na zimno, ale również na ciepło – podany prosto z patelni idealnie pasuje do mięs w sosie.

    Andrzej Polan
    Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

    Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.