Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy cebulę z czosnkiem, dodajemy pokrojoną marchewkę, seler naciowy, chilli, kmin rzymski, oregano. Dokładamy jeszcze paprykę, pokrojone pomidory i przedłużamy czas gotowania o kolejne 15 minut.
Dodajemy wołowinę mieloną, a następnie bulion. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy pieczoną dynię. Gotujemy około 20 minut. Na koniec dokładamy fasolę, cieciorkę.
Pasztet z kaszy jęczmiennej
2 szklanki kaszy gotujemy w osolonej wodzie na miękko. Na patelni szklimy pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojone pieczarki. W maszynce do mielenia mięsa mielimy cebulę, pieczarki, możemy też zmielić warzywa lub zetrzeć na drobnej tarce, ale po co się męczyć.
W misce mieszamy kaszę ugotowaną razem ze szklanką kaszy suchej, dodajemy wszystko to, co zmieliliśmy w maszynce, jajka i przyprawiamy. Sporo doprawiamy – pamiętajmy, że smak powinien być mocny i zdecydowany. Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy do blaszek wcześniej posmarowanych olejem i posypanych bułką.
Wstawiamy do pieczenia na temp. 160 stopni na około 40 minut. Pasztet świetnie smakuje na zimno, ale również na ciepło – podany prosto z patelni idealnie pasuje do mięs w sosie.