Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Kulinarną Maniusią

Gulasz z kaszą gryczaną

Autor: Kulinarna Maniusia

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 500 g schabu
  • 200 g boczku wędzonego
  • papryka czerwona i żółta
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • olej do smażenia
  • kasza gryczana

Autor: Kulinarna Maniusia

Wykonanie

Schab kroimy w kostkę, przyprawiamy go solą i pieprzem.

Rozgrzewamy patelnię z olejem, wrzucamy porcjami mięso i mocno je smażymy chwilkę, aby się zarumieniło. Przekładamy na talerz i ponownie podsmażamy kolejną porcję. Tak robimy z całym mięsem. Podsmażamy także boczek. 

Mięso razem z boczkiem przekładamy na patelnię i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy papryki pokrojone w kostkę, ziarenka pieprzu, ziele angielskie oraz liście laurowe. Następnie przykrywamy wszystko i dusimy na małym ogniu.

W międzyczasie podsmażamy pieczarki – kroimy ja na plasterki, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, chwilkę smażymy i dodajemy do mięsa. Całość dusimy 2 godziny na małym ogniu. 

Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i przyprawiamy sos jeszcze do smaku solą i pierzem. Możemy go zagęścić mąką lub śmietaną.

Gulasz podajemy z kaszą gryczaną, która idealnie do tego dania pasuje. Super sprawdzają się jeszcze buraczki i ogórki kiszone.