Schab kroimy w kostkę, przyprawiamy go solą i pieprzem.
Rozgrzewamy patelnię z olejem, wrzucamy porcjami mięso i mocno je smażymy chwilkę, aby się zarumieniło. Przekładamy na talerz i ponownie podsmażamy kolejną porcję. Tak robimy z całym mięsem. Podsmażamy także boczek.
Mięso razem z boczkiem przekładamy na patelnię i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy papryki pokrojone w kostkę, ziarenka pieprzu, ziele angielskie oraz liście laurowe. Następnie przykrywamy wszystko i dusimy na małym ogniu.
W międzyczasie podsmażamy pieczarki – kroimy ja na plasterki, dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, chwilkę smażymy i dodajemy do mięsa. Całość dusimy 2 godziny na małym ogniu.
Na koniec dodajemy pokrojoną natkę pietruszki i przyprawiamy sos jeszcze do smaku solą i pierzem. Możemy go zagęścić mąką lub śmietaną.
Gulasz podajemy z kaszą gryczaną, która idealnie do tego dania pasuje. Super sprawdzają się jeszcze buraczki i ogórki kiszone.