Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Kulinarną Maniusią

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem mielonym

Autor: Kulinarna Maniusia

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • łyżeczka soli 
  • łyżeczka masła
  • główka młodej kapusty
  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • sól, pieprz
  • pęczek zielonej pietruszki

Autor: Kulinarna Maniusia

Wykonanie

Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy kapustę, aby sparzyć liście, które po chwili zdejmujemy i odkładamy. Z liści ścinamy zgrubiałą część – z głównego nerwu.

Kaszę jęczmienną wsypujemy do wody i dodajemy sól oraz masło. Gotujemy ją na małym ogniu, aż zrobi się miękka.

Do miski wkładamy mięso mielone, przyprawiamy je solą i pieprzem, dodajemy ugotowaną kaszę oraz posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.

Na każdy liść kapusty nakładamy porcję farszu i zawijamy. Gołąbki układamy w naczyniu do zapiekania z pokrywką. Pieczemy je 40 minut w temperaturze 200 stopni. Ok. 15 minut przed końcem pieczenia zdejmujemy pokrywkę i pieczemy bez.

Gołąbki podajemy same, z chlebem lub ziemniakami. Możemy także zrobić do nich sos pomidorowy lub pieczarkowy.