Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Gołąbeczka z kaszy mazurskiej z botwinką, żurawiną, koprem w sosie chrzanowym

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 150 g kaszy mazurskiej średniej
  • 1 młoda kapusta
  • 500 g mięsa wieprzowego
  • 1 pęczek botwinki
  • 150 g żurawiny suszonej
  • 1 pęczek koperku
  • 150 g tartego chrzanu
  • 100 g masła
  • 500 ml śmietany 36%
  • 1 cebula

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Kapustę gotujemy w wodzie, zdejmujemy liście, odcinamy twarde części. Kaszę mazurską gotujemy w osolonej wodzie, mięso wieprzowe mielimy w maszynce.

Na patelni przesmażamy na oleju pokrojoną cebulę, do cebuli dodajemy gotowaną kaszę, mieszamy wszystko razem. Następnie dodajemy mięso wieprzowe, posiekaną surową botwinkę, koperek, żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem czarnym.

Powstały farsz nakładamy na liście kapusty, zwijamy gołąbki, układamy w naczyniu. Na wierzch układamy łodygi z kopru, jeszcze raz oprószamy solą, pieprzem czarnym, podlewamy bulionem i wstawiamy do piekarnika lub na mały ogień. Dusimy do momentu aż gołąbki będą gotowe.

W trakcie duszenia gołąbków na patelni na maśle szklimy cebulę, dodajemy chrzan, śmietanę. Wszystko razem zagotowujemy, podlewając delikatnie bulionem. Na koniec dodajemy dużą ilość kopru.

Gołąbeczkę podajemy z sosem chrzanowym – takim wydaniem gołąbków zaskoczymy wszystkich, którym to zaserwujemy.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.