Kapustę gotujemy w wodzie, zdejmujemy liście, odcinamy twarde części. Kaszę mazurską gotujemy w osolonej wodzie, mięso wieprzowe mielimy w maszynce.
Na patelni przesmażamy na oleju pokrojoną cebulę, do cebuli dodajemy gotowaną kaszę, mieszamy wszystko razem. Następnie dodajemy mięso wieprzowe, posiekaną surową botwinkę, koperek, żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem czarnym.
Powstały farsz nakładamy na liście kapusty, zwijamy gołąbki, układamy w naczyniu. Na wierzch układamy łodygi z kopru, jeszcze raz oprószamy solą, pieprzem czarnym, podlewamy bulionem i wstawiamy do piekarnika lub na mały ogień. Dusimy do momentu aż gołąbki będą gotowe.
W trakcie duszenia gołąbków na patelni na maśle szklimy cebulę, dodajemy chrzan, śmietanę. Wszystko razem zagotowujemy, podlewając delikatnie bulionem. Na koniec dodajemy dużą ilość kopru.
Gołąbeczkę podajemy z sosem chrzanowym – takim wydaniem gołąbków zaskoczymy wszystkich, którym to zaserwujemy.