Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Polędwiczka wieprzowa w chrupiącej kaszy gryczanej

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 400 g polędwiczki wieprzowej
  • 4 łyżki musztardy rosyjskiej
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 kalafior
  • 250 ml mleka
  • 100 ml śmietany 36%
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • sól
  • szczypta cukru
  • olej rzepakowy do smażenia

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Polędwiczkę oczyszczamy z białych włókien, oprószamy czarnym pieprzem. Olej rozgrzewamy do wysokiej temperatury i smażymy na nim kaszę gryczaną, robimy to bardzo szybko, tuż po otwarciu się ziaren wyjmujemy, to zapobiegnie nadaniu goryczy w kaszy.

Usmażony nazwijmy to pop-corn z kaszy osuszamy na ręczniku papierowym. Kalafiora obieramy i gotujemy do miękkości w mleku wymieszanym ze śmietaną z dodatkiem  szczypty cukru i soli. Ugotowanego kalafiora miksujemy na krem, dolewając  do uzyskania lepszej konsystencji mleka z gotowania.

Polędwiczkę obsmażamy w całości na złoty kolor z każdej strony. Obsmażoną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na około 7-10 minut.

Gotową tylko smarujemy z wierzchu musztardą rosyjską i obtaczamy w pop-cornie z kaszy gryczanej. Kroimy na porcje i podajemy na puree z kalafiora. Bardzo proste danie,  ciekawie się prezentuje na talerzu – pyszne!

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.