Polędwiczkę oczyszczamy z białych włókien, oprószamy czarnym pieprzem. Olej rozgrzewamy do wysokiej temperatury i smażymy na nim kaszę gryczaną, robimy to bardzo szybko, tuż po otwarciu się ziaren wyjmujemy, to zapobiegnie nadaniu goryczy w kaszy.
Usmażony nazwijmy to pop-corn z kaszy osuszamy na ręczniku papierowym. Kalafiora obieramy i gotujemy do miękkości w mleku wymieszanym ze śmietaną z dodatkiem szczypty cukru i soli. Ugotowanego kalafiora miksujemy na krem, dolewając do uzyskania lepszej konsystencji mleka z gotowania.
Polędwiczkę obsmażamy w całości na złoty kolor z każdej strony. Obsmażoną wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na około 7-10 minut.
Gotową tylko smarujemy z wierzchu musztardą rosyjską i obtaczamy w pop-cornie z kaszy gryczanej. Kroimy na porcje i podajemy na puree z kalafiora. Bardzo proste danie, ciekawie się prezentuje na talerzu – pyszne!