Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Andrzejem Polanem

    Kasza gryczana z porami i serem

    Autor: Andrzej Polan

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 250 g kaszy gryczanej
    • 1 por
    • 20 g grzybów suszonych
    • 60 g masła
    • 0,5 litra bulionu domowego z włoszczyzny
    • 100 g orzechów włoskich
    • 1 łyżka serka mascarpone
    • 1 łyżka śmietany 36%
    • sól
    • świeżo mielony czarny pieprz

    Autor: Andrzej Polan

    Wykonanie

    Grzyby suszone miksujemy w blenderze na puder. Białe części pora kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle i po chwili dodajemy kaszę.

    Chwilę razem wszystko jeszcze smażymy i wlewamy gorący bulion, dodajemy puder z grzybów suszonych, zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek. Kaszę gotujemy około 20 minut. Kiedy kasza jest już miękka, dodajemy serek mascarpone, śmietanę.

    Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i posypujemy orzechami włoskimi.

    Andrzej Polan
    Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

    Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.