Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Kasza gryczana z porami i serem

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 250 g kaszy gryczanej
  • 1 por
  • 20 g grzybów suszonych
  • 60 g masła
  • 0,5 litra bulionu domowego z włoszczyzny
  • 100 g orzechów włoskich
  • 1 łyżka serka mascarpone
  • 1 łyżka śmietany 36%
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Grzyby suszone miksujemy w blenderze na puder. Białe części pora kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle i po chwili dodajemy kaszę.

Chwilę razem wszystko jeszcze smażymy i wlewamy gorący bulion, dodajemy puder z grzybów suszonych, zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy garnek. Kaszę gotujemy około 20 minut. Kiedy kasza jest już miękka, dodajemy serek mascarpone, śmietanę.

Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i posypujemy orzechami włoskimi.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.