Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Inne kasze

    Ciasto z kaszy kukurydzianej z morelami i lodami waniliowymi

    Autor: Andrzej Polan

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 100g kaszy kukurydzianej
    • 100g bułki tartej
    • 100g cukru
    • 200g mąki
    • 500ml mleka
    • 50g masła
    • 3 łyżki miodu
    • 3 jajka
    • 400g moreli
    • 100g orzechów
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody oczyszczanej
    • Cynamon do smaku
    • Szczypta soli
    • Cukier wanilinowy
    • Lody waniliowe

    Autor: Andrzej Polan

    Wykonanie

    Jajka ubijamy na kogel mogel z miodem i cukrem. Następnie dodajemy rozpuszczone  masło i mleko – już nie ubijając.

    Mąkę mieszamy z kaszą kukurydzianą, sodą, proszkiem do pieczenia, bułką tartą, szczyptą soli oraz cukrem wanilinowym i cynamonem. Suche składniki mieszamy z płynnymi, dodajemy posiekane orzechy, wydrążone morele, przekrojone na ćwiartki.

    Wszystko dokładnie mieszamy i wykładamy na blaszkę posmarowaną masłem. Pieczemy w temp. 180 stopni około 40-50  minut.

    Ciasto po upieczeniu jest idealnie wilgotne, idealne do lodów waniliowych!