W miseczce zalać kaszę manną mlekiem, wymieszać i odstawić na około 15 minut. Całe jajko ubić w osobnym naczyniu. Do napęczniałej kaszy dodać banana- rozgnieść go widelcem, wlać ubite jajko i delikatnie wymieszać. Patelnię z nieprzywierającym dnem rozgrzać w raz z odrobiną oleju rzepakowego, nakładać po łyżce ciasta, w odstępach i smażyć mini placuszki, po 1,5 minuty z każdej strony. Placuszki podawać z sezonowymi owocami.
Gotuj z Moniką Stromkie-Złomaniec
Placuszki z kaszy manny z owocami
Autor: Monika Stromkie-Złomaniec
Składniki
- 3 łyżki kaszy manny, błyskawicznej
- 3 łyżki mleka krowiego 3,2%
- ½ banana
- 1 jajko
- Olej rzepakowy
- Owoce jagodowe, sezonowe