Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Jaśkiem Kuroniem

Sałatka a’la tabbouleh z kaszą jaglaną

Autor: Jasiek Kuroń

Kasza w diecie dzieci

Składniki

(4 porcje)

  • 100 g kaszy jaglanej
  • 1 obrany ogórek szklarniowy
  • 1 pomidor malinowy 
  • pół papryki 
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 ml oliwy z oliwek
  • sok z połowy cytryny
  • płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • 6 łyżek drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 płaskiej łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu czarnego
  • 2 łyżki srirachy lub posiekana papryczka pepperoni (opcjonalnie)

Autor: Jasiek Kuroń

Wykonanie

Kaszę ugotuj i odstaw do ostygnięcia. Wszystkie warzywa pokrój w kosteczkę i połącz z kaszą. Dodaj przyprawy – sól, pieprz, kumin, a następnie wlej oliwę oraz sok z cytryny. Dodaj posiekaną natkę pietruszki. Całość dobrze wymieszaj. Przed podaniem najlepiej wstawić na godzinę do lodówki, zwłaszcza w upalne dni.