- Kroimy warzywa. Cebulę i bataty w cząstki, paprykę, bakłażana i cukinię w grubą kostkę. Czosnek siekamy. Rodzynki namaczamy w wodzie. Uprzednio upieczone migdały także kroimy na kawałki.
- Warzywa – każde z osobna oprószamy solą i odrobiną oliwy, i układamy na blasze do pieczenia. Zapiekamy w 190 stopniach przez ok. 25 minut do lekkiego zazłocenia.
- Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
(Ja lubię ją wypłukać, czasem prażę, a następnie gotuję ok. 15 min, dając dwa razy tyle wody co kaszy. Gotuję ją pod przykryciem i po ugotowaniu zostawiam pod nim, by kasza „naciągnęła”.)
- Po upieczeniu przekładamy warzywa do garnka, zalewamy passatą pomidorową, dodajemy czosnek i przyprawy korzenne. Dusimy pod przykryciem ok. 25 min.
- Tagine podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną, posypany migdałami i świeżą kolendrą.