- Żołądki drobiowe myję i oczyszczam a następnie kroję na bardzo małe kosteczki. Jeżeli ten rodzaj mięsa nie jest Twoim ulubionym, spokojnie możesz zastąpić go kawałkami drobiu. Tak przygotowane mięso wrzucam do dużego garnka z wodą, dodaję liść laurowy, ziele angielskie, cebulkę i zagotowuję. Następnie na małym ogniu mięso się gotuje.
- W międzyczasie ścieram na grubych oczkach marchewkę, pietruszkę a ziemniaki kroję w malutką kostkę.
- Kiedy mięso będzie już niemal całkiem miękkie, do garnka dodaję kaszę jęczmienną, marchewkę, pietruszkę, ziemniaki oraz pół łyżeczki soli i pozostawiam do gotowania na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
- Pod koniec gotowanie wsypuję około dwóch łyżeczek majeranku, sól, jeżeli zupa nie jest słona i pieprz do smaku.
SMACZNEGO!