Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Jaśkiem Kuroniem

Wegańskie gołąbki z kaszą gryczaną niepaloną

Autor: Jasiek Kuroń

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 250 g kaszy gryczanej niepalonej
  • łyżeczka curry
  • łyżka zmiażdżonych ziaren kolendry
  • kilka liści laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 1 mała główka kapusty białej lub włoskiej
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 duża cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 starte marchewki
  • 1/2 startego selera
  • 2 starte pietruszki
  • łyżka zielonej czubrycy lub zamiennie 2 łyżki suszonego majeranku
  • łyżka pieprzu ziołowego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej lub stołowej
  • 200 g puree ziemniaczanego (opcjonalnie)

Sos pomidorowy:

  • łyżka oleju lub masła
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 1 płaska łyżka mąki
  • 750 ml soku pomidorowego
  • sól, pieprz

Autor: Jasiek Kuroń

Wykonanie

Kaszę ugotuj do miękkości. Odstaw do ostygnięcia.

Do osolonej, wrzącej wody wkładaj po kolei liście kapusty i przykrywaj naczynie pokrywką. Wyjmuj po dwóch minutach i odkładaj na bok.

W garnku rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę, dodaj posiekany w płatki czosnek oraz czubrycę i smaż, mieszając ok. 2 – 3 minuty. Dodaj pozostałe warzywa oraz pieprz ziołowy, sól i pieprz. Smaż podlewając wodą, aż całość będzie miękka, a woda odparuje.

Wymieszaj przesmażoną masę z przestudzoną kaszą, dopraw musztardą, solą i pieprzem do smaku. Możesz również wmieszać do tego ziemniaki (u Jaśka znalazły się w przepisie w ramach niemarnowania resztek). 

Tak powstały farsz wykładaj na pojedyncze liście kapusty i zawijaj. Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możesz go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa. To lepsza opcja od wykrajania, bowiem liść zachowuje swój kształt. Zawijaj na tak zwaną zakładkę. Zbyt długie fragmenty kapusty odcinaj za pomocą noża.

Następnie ułóż gołąbki ściśle koło siebie w naczyniu żaroodpornym i nagrzej piekarnik do 160 stopni. 

Czas na przygotowanie sosu. Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i zeszklij. Dodaj mąkę i całość dobrze wymieszaj, tak aby nie było grudek. Wlej sok pomidorowy, wymieszaj, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 3 minuty.

Zalej gołąbki sosem i zapiekaj przez 40 minut. Możesz przykryć gołąbki liśćmi kapusty. Zachowają wtedy wilgotność i nie obeschną. Serwuj z posiekanym koperkiem.