Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Dorotą

    Wegańskie babeczki cytrynowe z jagodami i kasza jaglaną

    Autor: Dorota

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 120 g białej mąki orkiszowej, typ 750
    • 120 g mąki orkiszowej z pełnego przemiału/razowej, typ 2000
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • ¾ szklanki cukru trzcinowego
    • pół szklanki ugotowanej i ostudzonej kaszy jaglanej
    • 150 ml oleju roślinnego
    • 220 ml mleka roślinnego (orzechowego, owsianego)
    • 100-150 g jagód
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 cytryna (najlepiej niewoskowana)
    • 1-2 łyżki cukru trzcinowego

    Autor: Dorota

    Wykonanie

    Jagody obsypujemy mąką ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. W dużej misce mieszamy olej z mlekiem roślinnym. W drugiej misce mieszamy suche składniki: mąki, proszek do pieczenia i sodę, kaszę, cukier oraz skórkę startą z cytryny.

    Składniki mokre wlewamy do suchych, dodajemy jagody. Mieszamy wszystko.

    Ciasto nakładamy do wyłożonej papilotkami formy. Pieczemy 25-30 min w 180st, do suchego patyczka.

    Wyciśnięty sok z cytryny podgrzewamy z cukrem trzcinowym do momentu aż ten rozpuści się – polewą skrapiamy jeszcze ciepłe babeczki i zostawiamy do wystygnięcia.

    Gotuj z Dorotą

    Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

    Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!