Kaszę jaglaną zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy przez 10 min na wolnym ogniu. Wyłączamy grzanie i zostawiamy kaszę pod przykrywką w cieple na kolejne 10 min. Po tym czasie kasza powinna być już miękka. Studzimy ją i mieszamy.
Cebulę siekamy i razem z boczkiem pokrojonym w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju.
Do kaszy dodajemy przesmażoną cebulę i boczek, posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, białko, ser i drobniutko pokrojoną w kostkę paprykę konserwową. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Papryki kroimy na pół i nożem wycinamy gniazda nasienne ze środka papryk (robimy to delikatnie by zostawić ogonek).
Połówki papryk napełniamy farszem i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Pieczemy ok 45 min w 180st na środkowej półce piekarnika – aż papryka widocznie zmięknie. Podajemy na ciepło lub na zimno.