Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 3 średnie papryki czerwone lub żółte
  • pół szklanki suchej kaszy
  • 1 cebula
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 białko jaja (opcjonalnie)
  • 1 łyżka serka śmietankowego
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
  • ok. 4-5 kawałków papryki konserwowej
  • sól
  • pieprz
  • olej

Autor: Dorota

Wykonanie

Kaszę jaglaną zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy przez 10 min na wolnym ogniu. Wyłączamy grzanie i zostawiamy kaszę pod przykrywką w cieple na kolejne 10 min. Po tym czasie kasza powinna być już miękka. Studzimy ją i mieszamy.

Cebulę siekamy i razem z boczkiem pokrojonym w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju.

Do kaszy dodajemy przesmażoną cebulę i boczek, posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, białko, ser i drobniutko pokrojoną w kostkę paprykę konserwową. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

Papryki kroimy na pół i nożem wycinamy gniazda nasienne ze środka papryk (robimy to delikatnie by zostawić ogonek).

Połówki papryk napełniamy farszem i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

Pieczemy ok 45 min w 180st na środkowej półce piekarnika – aż papryka widocznie zmięknie. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!