Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Dorotą

    Papryka faszerowana kaszą jaglaną

    Autor: Dorota

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 3 średnie papryki czerwone lub żółte
    • pół szklanki suchej kaszy
    • 1 cebula
    • 150 g boczku wędzonego
    • 2 ząbki czosnku
    • 1 białko jaja (opcjonalnie)
    • 1 łyżka serka śmietankowego
    • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    • 1 łyżeczka listków świeżego tymianku
    • ok. 4-5 kawałków papryki konserwowej
    • sól
    • pieprz
    • olej

    Autor: Dorota

    Wykonanie

    Kaszę jaglaną zalewamy szklanką wrzątku i gotujemy przez 10 min na wolnym ogniu. Wyłączamy grzanie i zostawiamy kaszę pod przykrywką w cieple na kolejne 10 min. Po tym czasie kasza powinna być już miękka. Studzimy ją i mieszamy.

    Cebulę siekamy i razem z boczkiem pokrojonym w kostkę, podsmażamy na łyżce oleju.

    Do kaszy dodajemy przesmażoną cebulę i boczek, posiekaną natkę pietruszki, listki tymianku, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, białko, ser i drobniutko pokrojoną w kostkę paprykę konserwową. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.

    Papryki kroimy na pół i nożem wycinamy gniazda nasienne ze środka papryk (robimy to delikatnie by zostawić ogonek).

    Połówki papryk napełniamy farszem i układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.

    Pieczemy ok 45 min w 180st na środkowej półce piekarnika – aż papryka widocznie zmięknie. Podajemy na ciepło lub na zimno.

    Gotuj z Dorotą

    Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

    Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!