Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Udko z kurczaka, kolorowa fasola, dynia, śliwka węgierka

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

Składniki etap 1:

  • Kasza pęczak 200 g
  • Fasola czarna 80 g
  • Cieciorka biała 80 g
  • Cieciorka brązowa 80 g
  • Soczewica zielona 100 g
  • Dynia 300 g
  • Bulion warzywny 300 ml
  • Koperek, natka pietruszki, szczypior z dymki
  • Sól, świeżo mielony czarny pieprz, olej do smażenia

Składniki etap 2:

  • Śliwki węgierki 500 g
  • Żurawina świeża 200 g
  • Miód 200 g

Składniki etap 3:

  • Udka z kurczaka 6 szt.
  • Sól, pieprz, szałwia,
  • Cytryna 2 szt
  • Masło klarowane 1 kg

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

ETAP 1

Wszystkie warzywa strączkowe oprócz soczewicy zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia. Następnie odsączamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Kaszę pęczak również gotujemy do momentu, aż będzie miękka.

Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, podgrzewamy i wrzucamy suchą soczewicę, chwilę smażymy,
a następnie podlewamy bulionem warzywnym. Gdy soczewica jest już prawie miękka wrzucamy dynię pokrojoną w drobną kostkę. Możemy podlać jeszcze delikatnie bulionem, aby dynia zmiękła.

Na końcu, na patelnię wsypujemy ugotowane wcześniej kolorowe fasolki i wszystko razem chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku solą , pieprzem i świeżymi ziołami.

ETAP 2

Na patelni rozgrzewamy miód , wrzucamy pozbawione pestek śliwki i żurawinę, chwilę karmelizujemy a następnie blendujemy, w celu uzyskania kremowej konsystencji.

ETAP 3

Udka z kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami, dodajemy świeże zioła, cytrynę pokrojoną
w cząstki i odstawiamy do zamarynowania.

Zamarynowane mięso wkładamy do rozpuszczonego i podgrzanego masła klarowanego i gotujemy do miękkości. Proces gotowania musi zachodzić powoli, nie dopuszczamy do nadmiernego rozgrzania masła .

Gotowe udka z kurczaka wyławiamy z masła, wkładamy na mocno rozgrzaną patelnię, obsmażamy
z dwóch stron na złoty kolor i podajemy z kolorowymi fasolami i kaszą pęczak oraz sosem śliwkowo-żurawinowym.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.