Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Andrzejem Polanem

    Udko z kurczaka, kolorowa fasola, dynia, śliwka węgierka

    Autor: Andrzej Polan

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    Składniki etap 1:

    • Kasza pęczak 200 g
    • Fasola czarna 80 g
    • Cieciorka biała 80 g
    • Cieciorka brązowa 80 g
    • Soczewica zielona 100 g
    • Dynia 300 g
    • Bulion warzywny 300 ml
    • Koperek, natka pietruszki, szczypior z dymki
    • Sól, świeżo mielony czarny pieprz, olej do smażenia

    Składniki etap 2:

    • Śliwki węgierki 500 g
    • Żurawina świeża 200 g
    • Miód 200 g

    Składniki etap 3:

    • Udka z kurczaka 6 szt.
    • Sól, pieprz, szałwia,
    • Cytryna 2 szt
    • Masło klarowane 1 kg

    Autor: Andrzej Polan

    Wykonanie

    ETAP 1

    Wszystkie warzywa strączkowe oprócz soczewicy zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namoczenia. Następnie odsączamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z dodatkiem soli do miękkości. Kaszę pęczak również gotujemy do momentu, aż będzie miękka.

    Na patelnię wlewamy odrobinę oleju, podgrzewamy i wrzucamy suchą soczewicę, chwilę smażymy,
    a następnie podlewamy bulionem warzywnym. Gdy soczewica jest już prawie miękka wrzucamy dynię pokrojoną w drobną kostkę. Możemy podlać jeszcze delikatnie bulionem, aby dynia zmiękła.

    Na końcu, na patelnię wsypujemy ugotowane wcześniej kolorowe fasolki i wszystko razem chwilę smażymy, przyprawiamy do smaku solą , pieprzem i świeżymi ziołami.

    ETAP 2

    Na patelni rozgrzewamy miód , wrzucamy pozbawione pestek śliwki i żurawinę, chwilę karmelizujemy a następnie blendujemy, w celu uzyskania kremowej konsystencji.

    ETAP 3

    Udka z kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami, dodajemy świeże zioła, cytrynę pokrojoną
    w cząstki i odstawiamy do zamarynowania.

    Zamarynowane mięso wkładamy do rozpuszczonego i podgrzanego masła klarowanego i gotujemy do miękkości. Proces gotowania musi zachodzić powoli, nie dopuszczamy do nadmiernego rozgrzania masła .

    Gotowe udka z kurczaka wyławiamy z masła, wkładamy na mocno rozgrzaną patelnię, obsmażamy
    z dwóch stron na złoty kolor i podajemy z kolorowymi fasolami i kaszą pęczak oraz sosem śliwkowo-żurawinowym.

    Andrzej Polan
    Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

    Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.