Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Andrzejem Polanem

    Karmelowy popcorn z kaszy gryczanej, gruszki smażone

    Autor: Andrzej Polan

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • Kasza gryczana prażona 300 g
    • Olej 1 l
    • Masło 200 g
    • Cukier kryształ 200 g
    • Śmietana 36% 600 ml
    • Gruszki 1 kg
    • Miód 200 ml

    Autor: Andrzej Polan

    Wykonanie

    Olej rozgrzewamy do dość wysokiej temperatury , na rozgrzany olej wrzucamy kaszę , czekamy aż ziarenka zaczną nam pękać i wyławiamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na patelni przygotowujemy karmel z cukru,  o lekko złotym kolorze . Wrzucamy masło, wlewamy śmietanę  i wszystko dokładnie mieszamy, podgrzewając, aż do całkowitego połączenia się  składników.

    Gotowy sos karmelowy wlewamy do miski, w której mamy popcorn z kaszy i energicznie mieszamy tak, aby kasza obkleiła się sosem.

    Miód podgrzewamy i wrzucamy na niego obrane i pokrojone w cząstki gruszki, lekko karmelizujemy, wykładamy na talerz i całość posypujemy popcornem.

    Andrzej Polan
    Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

    Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.