Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Karmelowy popcorn z kaszy gryczanej, gruszki smażone

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • Kasza gryczana prażona 300 g
  • Olej 1 l
  • Masło 200 g
  • Cukier kryształ 200 g
  • Śmietana 36% 600 ml
  • Gruszki 1 kg
  • Miód 200 ml

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Olej rozgrzewamy do dość wysokiej temperatury , na rozgrzany olej wrzucamy kaszę , czekamy aż ziarenka zaczną nam pękać i wyławiamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na patelni przygotowujemy karmel z cukru,  o lekko złotym kolorze . Wrzucamy masło, wlewamy śmietanę  i wszystko dokładnie mieszamy, podgrzewając, aż do całkowitego połączenia się  składników.

Gotowy sos karmelowy wlewamy do miski, w której mamy popcorn z kaszy i energicznie mieszamy tak, aby kasza obkleiła się sosem.

Miód podgrzewamy i wrzucamy na niego obrane i pokrojone w cząstki gruszki, lekko karmelizujemy, wykładamy na talerz i całość posypujemy popcornem.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.