W misce wymieszaj dokładnie obydwie mąki z kaszą manną, cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Jabłka umyj, obierz, pozbaw gniazd nasiennych i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, wymieszaj z cynamonem. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia, na spód zetrzyj na dużych oczkach tarki zimne masło (ok. 1/3) tak, aby cały spód był zakryty. Sypkie składniki podziel na trzy części (każda część będzie wynosić mniej więcej 1 i ¾ szklanki). Na starte masło wyłóż równomiernie pierwszą warstwę suchych składników, następnie połowę jabłek, dociśnij. Kolejno wyłóż drugą warstwę suchych składników, pozostałe jabłka oraz trzecią warstwę mieszanki mąki z kaszą manną.
Pamiętaj, aby każdą kolejną warstwę równomiernie rozprowadzić i dobrze docisnąć łyżką. Na wierzch zetrzyj pozostałe masło na tarce o grubych oczkach, rozłóż równą warstwą. Tak przygotowane ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez ok. 50-60 minut. Wierzch powinien ładnie się przyrumienić. Ciasto po ostygnięciu przyprósz cukrem pudem.