Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Inne kasze

    Suflet z kaszy kukurydzianej i dyni z salsą z pomidorów, parmezanem i orzeszkami pinii

    Autor: Czosnek w pomidorach

    Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Czosnek w pomidorach”

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 100 g kaszy kukurydzianej
    • 300 g upieczonej dyni bez skórki

    –> mała dynię pokrój na mniejsze kawałki i wydrąż pestki, skrop dynię olejem z orzechów włoskich lub oliwą z oliwek, posól i posyp zmielonym czarnym pieprzem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z funkcją termoobiegu i piecz przez około 20 minut, odstaw do ostygnięcia i oddziel miąższ od skórki

    • 50 ml pełnego mleka
    • 2 duże łyżki mąki kukurydzianej
    • 5 dużych łyżek mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 2 duże łyżki posiekanej natki pietruszki i świeżej kolendry
    • 2 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki
    • sól i mielony czarny pieprz do smaku

    dodatki:

    • 2 duże dojrzałe słodkie pomidory
    • 1 łyżka masła klarowanego
    • 2 ząbki czosnku
    • 10 listków świeżej bazylii + kilka do podania
    • orzeszki pinii do podania – około 2 garści
    • świeżo starty ser Parmezan do podania
    • masło do wysmarowania kokilek
    • olej z orzechów włoskich lub oliwa z oliwek do skropienia sufletów

    Autor: Czosnek w pomidorach

    Wykonanie

    Kaszę kukurydzianą ugotuj wedle instrukcji na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.

    Do malaksera przełóż ostygnięty miąższ z dyni oraz ostygniętą kaszę kukurydzianą. Dodaj jajko, mąkę kukurydzianą oraz pszenną, wlej mleko, dodaj zioła oraz przyprawy. Całość zmiel w malakserze na dość gładką, lekko lejącą się masę.

    Kokilki do pieczenia wysmaruj masłem. Piekarnik nastaw na 180 stopni z funkcją termoobiegu. Powstałą kukurydziano – dyniową masę przełóż w równych porcjach do wysmarowanych masłem naczynek żaroodpornych. Wstaw je do piekarnika i piecz przez około 20 minut. Masa powinna delikatnie urosnąć i lekko się zrumienić.

    Orzeszki pinii upraż na suchej patelni i odstaw na bok.

    Czosnek obierz i pokrój na plasterki. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj plasterki czosnku i smaż 30 sekund mieszając. Dodaj pomidory. Dopraw całość solą i pieprzem i wrzuć listki bazylii. Wymieszaj i wyłącz grzanie po 2 minutach. Salsa jest gotowa.

    Gotowym sufletom daj odpocząć w lekko uchylonym piekarniku przez 5 minut. Delikatnie wyjmij suflety na talerze. Na górze połóż pomidory. Posyp uprażone orzeszki pinii, starty ser Parmezan oraz kilka listków bazylii.

    Suflety podawaj od razu, ciepłe, ale równie dobrze smakują ostygnięte.