Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Regionalne przepisy Łukasza Konika

Smażone pierogi z mąki kukurydzianej z kapustą kiszoną i koźlakami

Autor: Łukasz Konik

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • Kasza kukurydziana – 500g
  • Mąka pszenna – 500g
  • Ciepła woda – 500ml
  • Masło – 150g
  • Jaja – 2 szt.
  • Szczypta soli
  • Kiszona kapusta – 1kg
  • Cebula – 1 szt.
  • Koźlaki – 200g
  • Sól, pieprz
  • Ziele angielskie – 6 szt.
  • Liść laurowy – 3 szt.
  • Woda – 500ml
  • Olej rzepakowy do smażenia
  • Cebula – 3 szt.
  • Masło – 200g
  • Natka pietruszki – 0,5 pęczka

Autor: Łukasz Konik

Wykonanie

Choć Opole słynie przede wszystkim z festiwalu muzyki rozrywkowej, degustując lokalne tradycyjne przysmaki śmiało możemy również liczyć na festiwal kulinarny. Mimo że kuchnia opolska składa się głównie z dań mięsnych, wegetarianie również będą tutaj w swoim żywiole. Mam na myśli pierogi z mąki kukurydzianej z kapustą kiszoną i koźlakami. To przysmak dla wszystkich.

Wykonanie:

Kaszę kukurydzianą zmiksować na mąkę. Mąkę pszenną wymieszać z mąką kukurydzianą. Następnie dodać rozpuszczone i wystudzone masło, letnią wodę, sól i jaja. Zagnieść ciasto. Koźlaki dokładnie umyć i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju razem z cebulką i dodać kiszoną kapustę oraz sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Dolać 500 ml wody i dusić przez około 30 minut. Wystudzić. Ciasto rozwałkować, wyciąć kółka i nałożyć farsz z kiszonej kapusty i koźlaków. Zlepić brzegi i uformować pierogi. Gotować w lekko osolonej wodzie przez około 8 minut. Odcedzić i podsmażyć na oleju. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać masło. Smażyć na wolnym ogniu około 15 minut. Powstałą okrasą polać pierogi i posypać posiekaną natką pietruszki.