Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Regionalne przepisy Pawła Ochmana

Placek dziubany

Autor: Paweł Ochman

Kasza w diecie dzieci

Składniki

– 170 g kaszy jęczmiennej średniej
– 400 ml wody
– 400 g ziemniaków
– 1 łyżka suszonego majeranku
– sól i pieprz do smaku

Autor: Paweł Ochman

Wykonanie

Kuchnia Górnego Śląska jest bardzo bogata i różnorodna. Nie ogranicza się tylko do żuru, rolady i klusek śląskich. To różnorodne potrawy Śląska Cieszyńskiego, które oparte są na kapuście, fasoli, grochu, ziemniakach i kaszach. Tereny górskie i podgórskie okolic Cieszyna, Wisły, Ustronia, Koniakowa, Istebnej czy Żywca to wielowiekowa tradycja wspaniałych potraw. Czym jest placek dziubany? To wypiekane w blachach lub na łopatach placki, które składają się z tartych ziemniaków i kaszy jęczmiennej. Przed upieczeniem robi się w placku otwory, do których po upieczeniu wkłada się szpyrki, czyli skwarki z boczku. W wersji postnej dodawano smażoną cebulę z majerankiem. Placki są jeszcze lepsze, gdy wystygną i są odsmażane na patelni. Podawane najczęściej z sosem z leśnych grzybów.

– kaszę wsypać do garnka. Wlać wodę i dodać szczyptę soli. Przykryć i gotować 10 minut od momentu wrzenia na bardzo małym ogniu. Odstawić do wystudzenia
– ziemniaki obrać i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach, jak do placków ziemniaczanych. Nie odciskać płynu
– do kaszy dodać ziemniaki, majeranek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać masę i formować placki o grubości około 1 cm. Trzonkiem drewnianej łyżki zrobić otwory
– piec 25 minut w 180°C. Grzanie góra/dół. Półka powyżej środka
– po upieczeniu odczekać 5 minut i za pomocą łopatki zdjąć placki z blachy. W otwory włożyć podsmażoną cebulę, najlepiej z dodatkiem wędzonej papryki