Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Regionalne przepisy Pawła Ochmana

Jaglana lemieszka

Autor: Paweł Ochman

Kasza w diecie dzieci

Składniki

– 70 g kaszy jaglanej
– 200 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej
– 1 litr wody
– 2 duże cebule (około 350 g)
– olej do smażenia
– 1 łyżeczka wędzonej papryki
– sól i pieprz do smaku

Autor: Paweł Ochman

Wykonanie

Lemieszki, prażoki, porki, mordoklejki, prażuchy, paciuchy, dusicha, prazoki, prażaki, dziady i wiele innych nazw określa jedną potrawę w zależności od regionu. To gotowane ziemniaki z dodatkiem mąki, a następnie długo ubijane. Podawane polane skwarkami lub duszoną cebulą. W czasach II RP jedno z podstawowych dań w biednych chatach chłopskich. Podawano ją, gdy na przednówku brakowało ziemniaków, a w spiżarniach była jeszcze kasza. Najbardziej znana jest lemieszka jaglana z powiatu kieleckiego, a dokładnie w gminie Górno. Do gotowanej kaszy jaglanej dodawano razową mąkę pszenną lub orkiszową. Następnie intensywnie ugniatano. Dodawano skwarki, jeśli takowe były. Najczęściej była duszona na smalcu cebula. Z masy formowano łyżką kluski, które podawano na talerz lub odsmażano. Podawano z mlekiem.

– kaszę przepłukać kilka razy gorącą wodą. Wsypać do garnka i wlać litr wody oraz dodać szczyptę soli. Gotować 15 minut od momentu wrzenia, na bardzo małym ogniu, pod przykryciem
– zasypać kaszę mąką, wymieszać i gotować jeszcze 5 minut
– całość dokładnie ubić tłuczkiem na jednolitą masę. Jeśli jest bardzo gęsta, dodać trochę wrzącej wody
– cebule pokroić w średnią kostkę i zrumienić na oleju. Wyłączyć grzanie i dodać paprykę. Wymieszać. Połowę porcji dodać do lemieszki. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem
– moczoną w wodzie łyżką nabierać masę i układać na talerzu. Polać okrasą i można posypać natką pietruszki. Kluski można też odsmażyć na oleju