Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Inne kasze

Pęczotto z botwinką i serkiem kozim

Autor: Czosnek w pomidorach

Przepis oraz wiele cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Czosnek w pomidorach”

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 pęczek botwinki
  • 100 g kaszy pęczak
  • 0,5 l bulionu warzywnego (ja mam zawsze zamrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża łyżka masła koziego
  • 1 większa cebula szalotka
  • 75 g serka koziego do smarowania
  • skórka starta z połowy sparzonej wrzątkiem cytryny
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Autor: Czosnek w pomidorach

Wykonanie

Bulion zagotuj. Cebulę szalotkę i czosnek obierz i posiekaj. Natkę pietruszki umyj zimną wodą, osusz i posiekaj. Kaszę przepłucz zimną wodą.

Botwinkę umyj zimną wodą. Małe buraczki obierz i pokrój na plasterki razem z łodyżkami. Liście grubo posiekaj i odłóż do innej miseczki.

W garnku rozgrzej masło kozie. Dodaj szalotkę i smaż, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i po chwili mieszania wsyp kaszę pęczak. Wymieszaj dokładnie. Cały czas mieszaj. Wrzuć do garnka buraczki z łodyżkami botwinki oraz dodaj skórkę startą z cytryny. Dopraw całość solą i pieprzem i wymieszaj. Wlej jedną chochlę bulionu warzywnego i cały czas mieszaj, aż kasza wchłonie wywar. Powtarzaj tę czynność, aż pęczak będzie gotowy.

Pod koniec gotowania dodaj do pęczotto liście botwinki. Po dwóch minutach mieszania zdejmij garnek z ognia. Dodaj serek kozi do smarowania oraz natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj. Ewentualnie dopraw solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny.

Pęczotto podawaj od razu posypane posiekaną natką pietruszki. Możesz dodać też kilka mikro liści groszku.

Smacznego 😉