Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Omlet z kaszą jaglaną, szparagami i orzechami

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 3 jajka
  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 zielonych szparagów
  • 3 plasterki wędzonego boczku
  • 2 łyżki orzechów laskowych
  • listki świeżej bazylii
  • szczypiorek
  • sól
  • pieprz
  • olej

Autor: Dorota

Wykonanie

Szparagi myjemy i odcinamy im zdrewniałe końce. Kroimy w kawałki – wierzchołki zachowujemy, a łodygi podsmażamy na patelni z niewielka ilością oleju przez 3 minuty.

Następnie na patelnię dodajemy orzechy, plastry boczku i smażymy kolejne 3 minuty.

W tym czasie do miseczki wybijamy jajka. Roztrzepujemy je z przyprawami, posiekanymi ziołami, a następnie również z kaszą. Wlewamy całość na patelnię i układamy wierzchołki szparagów. Smażymy na wolnym ogniu pod przykrywką, do momentu aż omlet się zetnie (ok. 10 minut).

 

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!