Boczek kroimy w drobną kostkę i wysmażamy na delikatne skwarki. Do boczku dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystko razem przesmażamy, do momentu aż cebula zacznie się rumienić. Następnie dodajemy surową kaszę i podsmażamy. Kolejno dodajemy na patelnię pokrojone w drobną kostkę warzywa. Po wymieszaniu, dodajemy porcjami gorący bulion – do momentu aż kasza będzie miękka. Następnie dodajemy koperek i natkę pietruszki oraz suszone grzyby. Na koniec dodajemy masło i starty ser bursztyn.
Gotuj z Dorotą
Pęczotto – filmik
Autor: Dorota
Składniki
- 500 g kaszy jęczmiennej (pęczak)
- ok. 1500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
- 200 g boczku wędzonego surowego
- 3 cebule
- marchew
- pietruszka
- seler naciowy
- 100 g masła
- 200 g sera bursztyn
- grzyby suszone (garść)
- natka pietruszki
- koperek
- świeży szpinak
- pieprz i sól
- olej
Autor: Dorota
Wykonanie
Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.
Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!