Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Dorotą

Pęczotto – filmik

Autor: Dorota

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 500 g kaszy jęczmiennej (pęczak)
  • ok. 1500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 200 g boczku wędzonego surowego
  • 3 cebule
  • marchew
  • pietruszka
  • seler naciowy
  • 100 g masła
  • 200 g sera bursztyn
  • grzyby suszone (garść)
  • natka pietruszki
  • koperek
  • świeży szpinak
  • pieprz i sól
  • olej

Autor: Dorota

Wykonanie

Boczek kroimy w drobną kostkę i wysmażamy na delikatne skwarki. Do boczku dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystko razem przesmażamy, do momentu aż cebula zacznie się rumienić. Następnie dodajemy surową kaszę i podsmażamy. Kolejno dodajemy na patelnię pokrojone w drobną kostkę warzywa. Po wymieszaniu, dodajemy porcjami gorący bulion – do momentu aż kasza będzie miękka. Następnie dodajemy koperek i natkę pietruszki oraz suszone grzyby. Na koniec dodajemy masło i starty ser bursztyn.

Gotuj z Dorotą

Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!