Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Gotuj z Dorotą

    Pęczotto – filmik

    Autor: Dorota

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 500 g kaszy jęczmiennej (pęczak)
    • ok. 1500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
    • 200 g boczku wędzonego surowego
    • 3 cebule
    • marchew
    • pietruszka
    • seler naciowy
    • 100 g masła
    • 200 g sera bursztyn
    • grzyby suszone (garść)
    • natka pietruszki
    • koperek
    • świeży szpinak
    • pieprz i sól
    • olej

    Autor: Dorota

    Wykonanie

    Boczek kroimy w drobną kostkę i wysmażamy na delikatne skwarki. Do boczku dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Wszystko razem przesmażamy, do momentu aż cebula zacznie się rumienić. Następnie dodajemy surową kaszę i podsmażamy. Kolejno dodajemy na patelnię pokrojone w drobną kostkę warzywa. Po wymieszaniu, dodajemy porcjami gorący bulion – do momentu aż kasza będzie miękka. Następnie dodajemy koperek i natkę pietruszki oraz suszone grzyby. Na koniec dodajemy masło i starty ser bursztyn.

    Gotuj z Dorotą

    Dorota jest autorką bloga kulinarnego Dorota Smakuje – https://www.kuchniadoroty.pl/.

    Kuchnia i fotografia to jedne z jej największych pasji 🙂 Gotując opiera się na zasadzie „Szybko, prosto, niebanalnie”!