Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Inne kasze

    Miodowe ciasto z pomarańczowym kremem z kaszy kukurydzianej

    Autor: Lubie Kasze

    Kasza kukurydziana jest zdrowa i lekkostrawna, dodatkowo jest jedną z najlepiej przyswajalnych kasz gdyż nie zawiera glutenuZawiera również luteinę, która wspomaga dobre widzenie. Niewątpliwą zaletą tej drobnej, niepozornej kaszy o słonecznym kolorze jest jej neutralny smak dzięki czemu sprawdza się idealnie zarówno z wytrawnych jak i słodkich potrawach. Prezentowane ciasto to połączenie idealne – miód, pomarańcze, czekolada i kasza kukurydziana cudownie się z sobą łączą, co ciekawe ciasto jest coraz lepsze z każdym kolejnym dniem.

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    Składniki ciasto:

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 szklanka mąki kukurydzianej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • szczypta soli
    • 1 szklanka brązowego cukru
    • 2 całe jajka
    • 7 łyżek miodu
    • 60 g masła

    Składniki krem:

    • 1 ¼  szklanki  kaszy kukurydzianej
    • ½  litra mleka
    • ¼ soku ze świeżych pomarańczy
    • ¾  szklanki miodu
    • skóra otarta z 1 pomarańczy

    Pozostałe składniki:

    • 1 tabliczka czekolady
    • 1 pomarańcza

    Autor: Lubie Kasze

    Wykonanie

    Do miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia, wsypujemy cukier oraz szczyptę soli i dokładnie mieszamy. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do suchych składników. Masło roztapiamy z miodem  i odstawiamy do wystudzenia, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami i zagniatamy ciasto. Cisto dzielimy na 10-12 części i każdą cienko rozwałkowujemy, a następnie wycinamy koła o średnicy 22 cm. Układamy placki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy każdy osobno w piecyku rozgrzanym do 170 stopni przez 10 minut każdy.

    Aby przyśpieszyć proces pieczenia można piec placki na 2 blachach jednocześnie. Po upieczeniu placki przekładamy na kratkę do wystudzenia. Mleko łączymy z sokiem z pomarańczy oraz skórką otartą z wcześniej sparzonej pomarańczy, dodajemy miód oraz kaszę. Gotujemy na małym ogniu, cały czas mieszając przez 10-15 minut. Placki przekładamy od razu ciepłą kaszą. Ciasto odstawiamy na noc do wystudzenia i skruszenia.  Przed podaniem polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej oraz świeżą pomarańczą.

    Smacznego 🙂


    Przepis Eweliny, autorki bloga Appetite for life