Mleko zagotować z dodatkiem cukru waniliowego. Na gotujące mleko wsypać kaszę i energicznie mieszając, doprowadzić do zgęstnienia. Zestawić z ognia i dodać łyżkę masła orzechowego. Wymieszać i pozostawić do ostudzenia.
Daktyle zalać ½ szklanki gorącej wody i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie odlać wodę, a daktyle zblendować na gładką masę. Dodać do kaszy i wymieszać. Wstawić do lodówki na ok. godzinę.
Twaróg zmielić przynajmniej dwukrotnie. Zmiksować, dodając po łyżce zimnej kaszy. Masę wymieszać z mielonymi migdałami. Wstawić do lodówki na pół godziny, by masa stężała.
Po tym czasie z masy formować niewielkie kulki. Obtaczać je w gorzkim kakao. Trufle schłodzić w lodówce przez minimum godzinę.
WSKAZÓWKA: Kasza manna po ugotowaniu powinna być bardzo gęsta. Dzięki temu masa na trufelki będzie miała odpowiednią konsystencję.
Przepis Anety, autorki bloga Planeta Smaku