gulasz:
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, przełożyć do garnka. Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na patelni po cebuli. Kiedy się zezłoci, dodać do garnka. Do mięsa i cebuli dodać pokrojoną w kawałki marchewkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy. Zalać wodą (tyle by przykryła mięso). Dusić pod przykrywką na niedużym ogniu. Kiedy mięso będzie miękkie dodać pomidory, groszek i mąkę rozprowadzoną w niewielkiej ilości wody. Zagotować. Przyprawić do smaku.
polenta:
W wysokim garnku zagotować wodę, posolić. Do gotującej się wody cienką strużką wsypywać kaszę kukurydzianą cały czas mieszając. Kaszę gotować na jak najmniejszym ogniu ok. 15 min., mieszając i uważając by nie przypaliła się do dna. Na końcu wymieszać kaszę z masłem. Gorącą polentą wyłożyć na duży talerz lub półmisek. Na nią wyłożyć gorący gulasz.