Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Grzybowa kasza gryczana z jajkiem w koszulce i młodą marchewką

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej palonej
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 60 g pieczarek
  • 1 pęczek cebuli młodej
  • 3-4 suszone grzyby
  • pieprz, sól
  • natka pietruszki, koperek
  • 1 pęczek młodej marchwi
  • 1 łyżka masła
  • 50 g sera tartego dojrzewającego, np. bursztyn, szafir czy też gouda
  • 4 jajka
  • olej

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Jajka wybijamy pojedynczo do małej miseczki i wlewamy do gotującej się wody z dodatkiem octu i soli. Przed wlaniem jajka, dobrze jest zamieszać wodę tak, aby powstał nam wir. Dzięki temu białko otuli żółtko i nasze jajko w koszulce będzie wyglądało perfekcyjnie.

Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion – tak, żeby wyszło go około 3 szklanki. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż pieczarki odparują. Następnie dodajemy suchą kaszę. Grzyby suszone miksujemy w młynku na puder i dodajemy na patelnię. Najbardziej aromatyczne będą podgrzybki. Smażymy razem wszystkie składniki i porcjami wlewamy gorący bulion.

Kiedy tylko kasza będzie już prawie miękka, dodajemy masło, ser tarty i posiekaną drobno natkę pietruszki oraz koperek.

Marchew kroimy z końcówką zielonej naci w cienkie paski i przesmażamy na chrupiąco na maśle.

Gotową aromatyczną kaszę wykładamy na talerz, na wierzch kładziemy jajko w koszulce. Wszystko posypujemy smażoną marchewką i świeżymi gałązkami kopru.

 

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.