Jajka wybijamy pojedynczo do małej miseczki i wlewamy do gotującej się wody z dodatkiem octu i soli. Przed wlaniem jajka, dobrze jest zamieszać wodę tak, aby powstał nam wir. Dzięki temu białko otuli żółtko i nasze jajko w koszulce będzie wyglądało perfekcyjnie.
Z włoszczyzny przygotowujemy szybki bulion – tak, żeby wyszło go około 3 szklanki. Cebulę przesmażamy na oleju, dodajemy pieczarki i smażymy do momentu aż pieczarki odparują. Następnie dodajemy suchą kaszę. Grzyby suszone miksujemy w młynku na puder i dodajemy na patelnię. Najbardziej aromatyczne będą podgrzybki. Smażymy razem wszystkie składniki i porcjami wlewamy gorący bulion.
Kiedy tylko kasza będzie już prawie miękka, dodajemy masło, ser tarty i posiekaną drobno natkę pietruszki oraz koperek.
Marchew kroimy z końcówką zielonej naci w cienkie paski i przesmażamy na chrupiąco na maśle.
Gotową aromatyczną kaszę wykładamy na talerz, na wierzch kładziemy jajko w koszulce. Wszystko posypujemy smażoną marchewką i świeżymi gałązkami kopru.