Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Farsz do pierogów z kaszy gryczanej, grzybów i bryndzy owczej

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 150 g mrożonych borowików
  • 1 cebula
  • 200 g bryndzy owczej
  • świeży tymianek
  • świeżo mielony pieprz czarny
  • sól

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Kaszę gryczaną gotujemy w wodzie z dodatkiem soli. Borowiki i cebulę przesmażamy na maśle, przesmażone mielimy w maszynce do mięsa. Schładzamy, podobnie kaszę, ponieważ bryndza owcza od ciepła momentalnie się rozpuszcza i mielibyśmy problem z otrzymaniem farszu o odpowiedniej konsystencji.

Do zimnej kaszy dodajemy zmielone grzyby z cebulą, tymianek, sól, świeżo mielony pieprz czarny i bryndzę. Wszystko dokładnie mieszamy i farszem napełniamy ciasto na pierogi.

Farsz ten możemy wykorzystać też do lasagne.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.