Marchewkę obieram, myję i ucieram na tarce (grube oka). Czosnek, cebulę obieram i szatkuję na drobno. Pomidory przelewam wrzątkiem, obieram i kroję w kosteczkę. Soczewicę myję na sicie.
Na patelni rozgrzewam masło klarowane, podsmażam na nim poszatkowaną cebulę, czosnek, dodaję pieprz, marchewkę, sos sojowy i soczewicę. Po około 5 minutach na patelnię przekładam pomidory albo domową pulpę pomidorową, zakrywam przykrywką i duszę do miękkości, dodając w razie potrzeby po trochu wody.
Gotowe zestawiam z ognia, dodaję ugotowaną kaszę jaglaną, poszatkowany koperek i odstawiam do przestygnięcia. Formuję małe pulpeciki w dłoniach i podaję jeszcze ciepłe ze świeżym koperkiem, odrobiną pulpy pomidorowej i na przykład z chrupiącą rzodkiewką.
* pulpeciki można podsmażyć, panierując w mące kukurydzianej lub drobnej kaszce.
Przepis oraz wiele innych, cennych informacji znajdziecie rownież na blogu „Qmam kasze”