Piekarnik rozgrzej do 180 stopni C. Cukinię umyj, osusz i przekrój wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrąż nasiona oraz część miąższu tak, aby powstały łódeczki. Należy uważać, aby nie uszkodzić cukinii, miąższ pozostaw do farszu. Cukinię ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia skórą do dołu, przyprósz solą oraz świeżo mielonym pieprzem, a także skrop delikatnie oliwą z oliwek. Tak przygotowane warzywa włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez ok. 10-12 minut, następnie pozostaw do lekkiego przestygnięcia.
W między czasie filet z piersi kurczaka, pozostałą cukinię oraz pomidora pokrój w niewielką kostkę, cebulę oraz natkę pietruszki drobno posiekaj, a marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Mięso przypraw solą oraz pieprzem. Na patelnię dodaj olej roślinny i kiedy będzie dobrze rozgrzany podsmaż na złocisto mięso. Usmażone mięso przełóż na talerz, na rozgrzaną patelnię jeżeli jest potrzeba dodaj odrobinę oleju i zeszklij cebulę, po kilku minutach dołóż startą marchew oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przesmaż warzywa przez 2-3 minuty na niewielkim ogniu, uważaj aby czosnek nie przypalił się ponieważ będzie gorzki. Teraz dodaj wodę lub bulion, pokrojonego w kostkę pomidora (u mnie wraz ze skórką), cukinię, dodaj także przyprawy do smaku – kurkumę, czerwoną słodką paprykę, pieprz, sól oraz suszone zioła.
Całość doprowadź do zagotowania, kiedy warzywa będą miękkie dodaj kaszę kuskus, zamieszaj i pozostaw na najmniejszym ogniu pod przykryciem na 5 minut. Kasza powinna zmięknąć i wchłonąć nadmiar płynu, który w razie potrzeby należy dolać. Kiedy warzywa dobrze wymieszają się z kaszą, dorzuć podsmażonego wcześniej kurczaka oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw ostatecznie pod swój smak, gęsty farsz odparowany z nadmiaru płynu pozostaw do lekkiego przestygnięcia. Wydrążone cukinie napełnij farszem, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj przez ok. 20-30 minut, na kilka minut przed końcem posyp je ulubionym serem i pozostaw w piekarniku do momentu, aż ser się rozpuści.
Składniki na sos zmiksuj w blenderze do uzyskania jednolitej konsystencji. Cukinię podawaj lekko przestygniętą, w towarzystwie sosu z suszonych pomidorów, posypaną posiekaną natką pietruszki.