Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

    „Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

    Inne kasze

    Ballotine z kurczaka faszerowane aromatycznym kuskusem

    Autor: Lubie Kasze

    Niepozornie wyglądające drobne kuleczki kaszy  kuskus powstają z mielonej pszenicy twardej, czyli semoliny. Dzięki dużej zawartości białka a przy tym niewielkiej zawartości błonnika kuskus doskonale sprawdza się też w diecie osób uprawiających sporty. Łatwość przygotowania i neutralny smak tej kaszy sprawiają, że jest uniwersalnym dodatkiem do większości potraw. Jako farsz do kurczaka idealnie go wypełniła głębią smaku i sprawiła, że stał się pełnowartościowym sytym posiłkiem dla całej rodziny.

    Kasza w diecie dzieci

    Składniki

    • 1 cały duży kurczak (ok. 1,7 kg)
    • 300 g świeżego szpinaku
    • pęczek koperku
    • 2 ząbki czosnku
    • 300 g kaszy kuskus
    • 200 g sera z niebieską pleśnią
    • 6 szt. suszonych pomidorów w oliwie
    • 2 łyżki kaparów
    • 1 łyżeczka ziaren marynowanego zielonego pieprzu
    • garść świeżych ziół (bazylia, kolendra)
    • 3 łyżki oleju do smażenia
    • sól morska
    • świeżo mielony pieprz

    Autor: Lubie Kasze

    Wykonanie

    Kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, a następnie pozbawiamy kości tzw. luzujemy. Jest to najbardziej czasochłonny element przepisu, wymaga to trochę wprawy ale przy użyciu ostrego noża i odrobinie cierpliwości temu zadaniu podoła każdy. Pozbawionego kości kurczaka rozkładamy i oprószamy solą i pieprzem, od wewnątrz i na wierzchu.

    Szpinak dokładnie myjemy, odcedzamy z nadmiaru płynu i  smażymy na rozgrzanym oleju w dodatkiem przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku oraz posiekanego koperku. Gdy liście zmiękną doprawiamy je solą i odstawiamy do wystudzenia. Kuskus zalać wrzącą wodą i odstawić na 3-5 minut. W tym czasie drobno siekamy pozostałe składniki farszu tj. ser, suszone pomidory, kapary, marynowany pieprz i  zioła. Gdy kasza zmięknie i wchłonie wodę dokładnie ją łączymy z innymi składnikami, na końcu wlewamy ok 3 łyżki oliwy z pomidorów i doprawiamy odrobiną soli (ser jest dość  słony więc uważamy aby nie przesadzić).

    Kolejnym etapem jest nafaszerowanie kurczaka, szpinak wykładamy na tuszkę kurczaka, równomiernie go rozkładamy nie zapominając również o udkach i skrzydełkach. Na niego wykładamy farsz z kaszy kuskus, podobnie jak szpinak równomiernie go rozkładając.  Tuszkę  kurczaka  składamy do środka aby kurczak nabrał pierwotnego kształtu. Bawełnianym sznurkiem wiążemy wokół mięsa pętelki i dobrze zacisnąć, jeśli jest taka potrzeba można również pomóc sobie wykałaczkami.  Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piecyka rozgrzanego do 180 stopni z termoobiegiem na 15 minut, następnie wyłączamy termoobieg i pieczemy jeszcze 60 minut.

    Po upieczeniu przekładamy mięso na talerz i pozwalamy mu odpocząć ok 15 minut.  Natomiast powstały w trakcie pieczenia sos po zebraniu nadmiaru tłuszczu możemy w tym czasie zredukować i wykorzystać jako uzupełnienie posiłku. Ponieważ mięso faszerowane kaszą to pełny i wartościowy posiłek, proponuję podawać do niego tylko surówkę lub pieczone warzywa (u mnie kalafior i brokuł).

    Smacznego 🙂


    Przepis Eweliny, autorki bloga Appetite for life