Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Gotuj z Andrzejem Polanem

Babka ziemniaczana z młodych ziemniaków z kaszą manną

Autor: Andrzej Polan

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 200 g boczku wędzonego surowego w plastrach
  • 200 g pieczarek
  • cebula dymka, koperek, natka pietruszki,
  • 4 łyżki kasza manny
  • 200 ml śmietany 18%
  • 150 g sera żółtego, np. Edam, rycki
  • 4 jajka
  • sól, pieprz

Autor: Andrzej Polan

Wykonanie

Ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Tę czynność możemy wykonać również w malakserze, ale masa wtedy będzie bardzo kremowa. Lepiej w babce wyglądają po upieczeniu wiórki ziemniaka, zatem warto zadać sobie więcej trudu, aby efekt finalny był lepszy.

Starte ziemniaki wykładamy na sitko, odcedzamy z nadmiaru wody, skrobię z dna naczynia z powrotem dodajemy do ziemniaków. Na patelni przesmażamy na maśle pokrojone pieczarki, smażymy do momentu, aż woda z grzybów całkowicie odparuje i pieczarki zaczną nabierać złotawego koloru.

Grzyby dodajemy do ziemniaków, kolejno jeszcze śmietanę, kaszę, pokrojony w kostkę ser żółty, jajka, posiekane zioła. Kasza manna stanowi w tym daniu idealny zagęstnik, przy przygotowywaniu dań z tartych ziemniaków najczęściej dodajemy zwykłej mąki pszennej, jednak kasza manna jest o wiele lepsza.

Wszystko dokładnie mieszamy, formę do pieczenia wykładamy plastrami boczku surowego, przekładamy masę ziemniaczaną i wstawiamy do pieczenia na czas około 1 godziny w temp. 170 stopni. Podajemy z zieloną sałatą lub w upalne dni do chłodnika.

Andrzej Polan
Nauczyciel z wykształcenia, z zamiłowania kucharz.

Miał okazję gotować dla wielu utytułowanych gości: Głów Państw, Ambasadorów, Rodziny Królewskiej z Norwegii, a także dla uczestniczek Finału Miss World, najlepszych kolarzy świata, drużyn piłkarskich czy gwiazd. Właściciel restauracji Mała Polana Smaków.