Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Nadziewane papryki

Nadziewane papryki

Do przesmażonej na odrobinie oleju cebulki dodajemy skrojone pieczarki i 2 ząbki czosnku. Po paru minutach dodajemy pieprz, sól i połamane kawałki suszonych grzybów. Smażymy kolejne parę minut. W tym samym czasie gotujemy kaszę i wrzucamy połówki wydrążonych papryk do...
Wielowarzywny krupniczek

Wielowarzywny krupniczek

Do zimnej wody wrzucić żeberka.  Kiedy woda się zagotuje, zebrać „szumy”  i dodać  starte warzywa: marchew, seler, pietruszkę, natkę pietruszki, pora, posiekaną cebulę. Gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie wsypać kaszę jęczmienną (należy...
Morelowy budyń jaglany

Morelowy budyń jaglany

Kaszę opłukuję na sitku i przekładam do garnka. Zalewam mlekiem sojowym, dodaję sól i olej rzepakowy. Zagotowuję wszystko, po czym zmniejszam moc palnika do minimum i gotuję do pochłonięcia przez kaszę płynu /ważne, żeby kasza był miękka – w razie potrzeb należy...
Włoska zapiekanka pęczakowa

Włoska zapiekanka pęczakowa

Pęczak opłukuję pod bieżącą wodą. Zalewam około 400 ml wody, solę i gotuję do miękkości. Cebulę obieram, kroję na piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażam ją, posypuję brązowym cukrem i chili – karmelizuję. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam krótko,...