Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Przepisy Miłośników kaszy

Nadziewane papryki

Autor: mykitchen-myspace.blogspot.com

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • ok. 400 g pieczarek
  • 2 cebule
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 6 papryk
  • garść suszonych grzybów
  • sól pieprz (czarny i cayeene)
  • 4-5 ząbki czosnku
  • świeża natka pietruszki, bądź suszony tymianek
  • pół szklanki kaszy jęczmiennej (badź innej preferowanej)
  • 3 łyżki startego parmezanu

Autor: mykitchen-myspace.blogspot.com

Wykonanie

Do przesmażonej na odrobinie oleju cebulki dodajemy skrojone pieczarki i 2 ząbki czosnku. Po paru minutach dodajemy pieprz, sól i połamane kawałki suszonych grzybów. Smażymy kolejne parę minut.

W tym samym czasie gotujemy kaszę i wrzucamy połówki wydrążonych papryk do gorącej, osolonej wody. Papryki trzymamy na ogniu około 10 minut. Gdy troszkę zmiękną wyciągamy je i pozwlamy im obeschnąć.

Do naszych przesmażonych grzybów dodajemy starte na grubym oczku marchewki i pietruszki. Przesmażamy 2 minuty i dodajemy resztkę czosnku i część pokrojonej świeżej pietruszki. Po paru minutach ściągamy z ognia i dodajemy ugotowaną kaszę. Mieszamy naszą masę i przyprawiamy do smaku.

Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni i wkładamy nadziane masą papryki na ok. 15-20 minut. Po wyciągnięciu, przed podaniem obsypujemy gorące papryki parmezanem i resztką pietruszki.

Smacznego!

Oceń przepis!

Ocena społeczności 0 / 5. Ilość głosów: 0

Nikt jeszcze nie zagłosował. Oceń przepis jako pierwsza/y!


0
(0)