Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Przepisy Miłośników kaszy

Kotlety z kaszy jaglanej i pieczarek

Autor: Marek & Beata

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • szklanka kaszy jaglanej
  • 10 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko (opcjonalnie – bo składniki i tak się ładnie kleją)
  • Natka pietruszki
  • Łyżka sosu sojowego
  • Otręby orkiszowe
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia kotletów

Autor: Marek & Beata

Wykonanie

Kaszę płuczemy w zimnej wodzie, odcedzamy i zalewamy wrzątkiem tak, aby woda ledwie zakrywała kaszę. Gotujemy ok. 7 minut. Następnie zostawiamy na ciepłym palniku na kolejne 20 minut. Na oleju podsmażamy posiekaną cebulę. Pieczarki myjemy, obieramy i kroimy na drobne kawałki, a następnie dodajemy do cebuli i podsmażamy, aż odparuje się nadmiar wody. Pod sam koniec doprawiamy pieczarki sosem sojowym. Do miski wrzucamy jeszcze ciepłą kaszę (lepiej się wtedy lepi) oraz pieczarki z cebulą. Mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Dodajemy jajko (nie jest to konieczne), łyżkę otrębów orkiszowych, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na odrobinie oleju aż się zarumienią.

Oceń przepis!

Ocena społeczności 0 / 5. Ilość głosów: 0

Nikt jeszcze nie zagłosował. Oceń przepis jako pierwsza/y!


0
(0)