Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Przepisy Miłośników kaszy

Włoska zapiekanka pęczakowa

Autor: justa_kitchen

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • 200 ml pęczaku
  • pół cukinii
  • papryka zielona
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • duża cebula
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • łyżka brązowego cukru
  • kulka mozzarelli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • garść /spora/ startego sera grana padano
  • 2 plastry sera żółtego /np. gouda/
  • małe opakowanie śmietany 18%
  • zioła prowansalskie, chili sól i pieprz
  • oliwa

Autor: justa_kitchen

Wykonanie

Pęczak opłukuję pod bieżącą wodą. Zalewam około 400 ml wody, solę i gotuję do miękkości. Cebulę obieram, kroję na piórka. Na rozgrzanej oliwie podsmażam ją, posypuję brązowym cukrem i chili – karmelizuję. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam krótko, zdejmuję z palnika.

Paprykę oczyszczam i kroję. Podsmażam. Dodaję skarmelizowaną cebulę, zalewam białym winem i pozostawiam na małym ogniu. Cukinię kroję na półplastry, posypuję solą. Po kilku minutach dodaję do papryki. Duszę wszystko chwilę. Dodaję ugotowany pęczak. Podlewam łyżką oliwy, dodaję grana padano, przyprawiam ziołami i mieszam do połączenia.

Piekarnik rozgrzewam do 175 stopni Celsjusza. Przekładam pęczak do naczynia żaroodpornego. Część pomidorów kroję na pół i rozrzucam po powierzchni. Rozkładam odsączoną, porwaną mozzarellę. Łyżką rozkładam śmietanę. Na wierzch układam kilka całych pomidorów. Przekładam je żółtym serem. Zapiekam 20-25 minut.

Oceń przepis!

Ocena społeczności 0 / 5. Ilość głosów: 0

Nikt jeszcze nie zagłosował. Oceń przepis jako pierwsza/y!


0
(0)