Kaszę owsianą prażymy na patelni na złoty kolor na małej ilości oleju. Podprażoną zalewamy gorącym bulionem i gotujemy. Kasza nadaje kapitalnego lekko orzechowego smaku. Kindziuk kroimy w cienkie paski, wysypujemy na papier pergaminowy i wstawiamy do piekarnika,...
Ser kroimy w grube słupki, obtaczamy w jajku, bułce tartej, czarnuszce i smażymy na złoty kolor, na mocno rozgrzanym maśle. Mleko zagotowujemy ze szczyptą soli, dodajemy kaszę mannę i gotujemy do lekkiej konsystencji. Na koniec dodajemy ser parmezan i łyżkę masła....
Z włoszczyzny przygotowujemy szybki, aromatyczny bulion – krótko gotujemy warzywa. Szczaw przesmażamy na maśle i przecieramy przez sitko. Kaszę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Do bulionu dodajemy drobno pokrojonego ziemniaka, gotujemy do...
Kapustę obrać z pierwszych liści, usunąć głąb i sparzyć wrzątkiem. Delikatnie zdejmować duże liście, aby pozostały całe, odciąć im grube żyłki. Cebulę posiekać drobno i zeszklić na oleju. Mięso wymieszać z jajkiem, suchą kaszą manną, cebulą, oregano, solą i pieprzem....
gulasz: Cebulę posiekać i zeszklić na oleju, przełożyć do garnka. Mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na patelni po cebuli. Kiedy się zezłoci, dodać do garnka. Do mięsa i cebuli dodać pokrojoną w kawałki marchewkę, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i przyprawy....