Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Cukinia faszerowana kaszą jęczmienną i warzywami

Cukinia faszerowana kaszą jęczmienną i warzywami

Cukinię myjemy i odcinamy końce. Kroimy je na pół i wydrążamy miąższ ze środka, a następnie kroimy go na mniejsze kawałki i przekładamy na patelnię. Dodajemy do niego starte na tarce pieczarki, wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojoną botwinkę i...
Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem mielonym

Gołąbki z kaszą jęczmienną i mięsem mielonym

Z kapusty wycinamy głąb. W dużym garnku gotujemy wodę i wkładamy kapustę, aby sparzyć liście, które po chwili zdejmujemy i odkładamy. Z liści ścinamy zgrubiałą część – z głównego nerwu. Kaszę jęczmienną wsypujemy do wody i dodajemy sól oraz masło. Gotujemy ją na...
Gulasz z kaszą gryczaną

Gulasz z kaszą gryczaną

Schab kroimy w kostkę, przyprawiamy go solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnię z olejem, wrzucamy porcjami mięso i mocno je smażymy chwilkę, aby się zarumieniło. Przekładamy na talerz i ponownie podsmażamy kolejną porcję. Tak robimy z całym mięsem. Podsmażamy także...
Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Pierogi z kaszą gryczaną i twarogiem

Zaczynamy od farszu – kaszę gryczaną gotujemy według instrukcji na opakowaniu, następnie przekładamy ją do miseczki i studzimy. Twaróg rozdrabniamy widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na łyżce oleju.  Do kaszy dodajemy...
Placki z kaszy jaglanej i cukinii

Placki z kaszy jaglanej i cukinii

Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy, aby puściła sok. Następnie ten sok odciskamy i wylewamy. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do cukinii dodajemy kaszę, wyciśnięty ząbek czosnku, jajka, mąkę, natkę pietruszki, sól i pieprz....