Zaczynamy od przygotowania warzyw: umyte i obrane bataty skrapiamy oliwą, dodajemy szczyptę soli i pieczemy w 180 stopniach ok. 25 minut, aż będą miękkie czerwoną kapustę kroimy drobno, podobnie kalarepkę i rzodkiewkę w misce układamy obok siebie poszczególne...
Ugotuj kaszę jaglaną zgodnie z przepisem na opakowaniu. (Ja lubię ją wypłukać, czasem prażę, a następnie gotuję ok. 15 min, dając dwa razy tyle wody co kaszy. Gotuję ją pod przykryciem i po ugotowaniu zostawiam pod nim, by kasza „naciągnęła”.) Natkę i czosnek drobno...
Kroimy warzywa. Cebulę i bataty w cząstki, paprykę, bakłażana i cukinię w grubą kostkę. Czosnek siekamy. Rodzynki namaczamy w wodzie. Uprzednio upieczone migdały także kroimy na kawałki. Warzywa – każde z osobna oprószamy solą i odrobiną oliwy, i układamy na...
Ciasto: Szpinak umyj, osusz, włóż do blendera, wlej wodę i zmiksuj. Przecedź przez gęste sito. Mąkę przesiej, usyp kopczyk. W mącę zrób wgłębienie wbij tam jajko i wsyp szczyptę soli, następnie stopniowo dodawaj wodę szpinakową i wyrabiaj ciasto. Powinno to zająć ok....
Stir fry z boczniakami, brukselką i kaszą gryczaną Cebulę pokrój w piórka, a następnie duś na złoto na oleju, aż pięknie się skarmelizuje. W tym celu rozgrzej olej, wrzuć cebulę, dodaj szczyptę soli, zmniejsz ogień i duś, mieszając od czasu do czasu, aż się zezłoci...