Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

„Kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”

Regionalne przepisy Łukasza Konika

Kotleciki z kaszy owsianej z sałatką z pomidora

Autor: Łukasz Konik

Kasza w diecie dzieci

Składniki

  • Kasza owsiana – 150g
  • Cebula – 1 szt.
  • Szczypior – kilka gałązek
  • Jaja – 2 szt.
  • Wywar warzywny – 300ml
  • Bułka tarta do panierowania
  • Sól, pieprz
  • Olej rzepakowy do smażenia

Sałatka:

  • Pomidorki koktajlowe – 100g
  • Czerwona cebula – 1 szt.
  • Olej – 3 łyżki
  • Sól, pieprz ziołowy

Autor: Łukasz Konik

Wykonanie

Wydarzenia historyczne oraz mieszanina kultur wytworzyły piękną tradycję kulinarną i wykreowały wiele ciekawych potraw w województwie łódzkim, w tym tzw. zupa zalewajka z zasmażką. Ale jednak smakiem na pewno skradną serca wielu osobom kotleciki z kaszy owsianej z sałatką z pomidora. Cechuje je prostota w przygotowaniu oraz dostępność składników.

Wykonanie:

Zagotować wywar warzywny i dodać kaszę owsianą. Gotować przez około 20 minut, przecedzić przez sito i wystudzić. Następnie zmielić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Szczypior posiekać. Zmieloną kaszę owsianą wymieszać z cebulą, szczypiorkiem i jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować kotlety. Panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pomidorki pokroić w plasterki. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i polać olejem. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym.