Wydarzenia historyczne oraz mieszanina kultur wytworzyły piękną tradycję kulinarną i wykreowały wiele ciekawych potraw w województwie łódzkim, w tym tzw. zupa zalewajka z zasmażką. Ale jednak smakiem na pewno skradną serca wielu osobom kotleciki z kaszy owsianej z sałatką z pomidora. Cechuje je prostota w przygotowaniu oraz dostępność składników.
Wykonanie:
Zagotować wywar warzywny i dodać kaszę owsianą. Gotować przez około 20 minut, przecedzić przez sito i wystudzić. Następnie zmielić. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoty kolor. Szczypior posiekać. Zmieloną kaszę owsianą wymieszać z cebulą, szczypiorkiem i jajkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem. Uformować kotlety. Panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Pomidorki pokroić w plasterki. Dodać pokrojoną w kostkę czerwoną cebulę i polać olejem. Przyprawić solą i pieprzem ziołowym.