Kujawsko-pomorskie to region o bogatym dziedzictwie kulturowym. O wyjątkowości regionu decyduje więc nie tylko różnorodność atrakcji turystycznych, walory przyrodnicze, ale również folklor i bogactwo kulinarne. Specyfiką kuchni regionalnej na pewno jest hodowla gęsi. A skoro wspomniana gęś, to tylko coś wyrafinowanego w postaci faszerowanych szyj z gęsi z podrobami i kaszą gryczaną. Tę tradycję kulinarną wciąż pieczołowicie kultywuje się w wielu rodzinach.
Wykonanie:
Szyje gęsie delikatnie obrać ze skóry – tak aby ich nie uszkodzić. Skóry natrzeć solą i majerankiem. Szyje bez skóry włożyć do garnka razem z żołądkami, marchewką, pietruszką, selerem, porem i zalać wodą. Dodać sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować przez około 1 godzinę, po czym przecedzić. Szyje oskubać z mięsa, a żołądki pokroić na drobniejsze kawałki. 1 cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni razem z rozgniecionym czosnkiem i pokrojoną wątróbką. Po 5 minutach dodać ugotowane żołądki oraz oskubane mięso z szyj. Całość dokładnie wymieszać, przyprawiając solą, pieprzem i majerankiem. Tak powstałym farszem napełnić skóry z szyj i każdą mocno związać sznurkiem z obu stron. Piekarnik nagrzać do 180°C. Szyje włożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez około 1 godzinę. Kaszę gryczaną ugotować w lekko osolonej wodzie w proporcji 1 do 2 (stosunek kaszy do wody). Drugą cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle. Dodać ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszać, przyprawiając solą i pieprzem.